Jonny og moren er blitt kastet ut av trehuset deres fordi de ikke kunne betale husleia. De flytter til grå leiegård som blir kalt Ulvehiet. De har to rom og deler kjøkken med en annen familie. Nabojenta Matilde sørger fort for å bli kjent med Jonny. Hun er en stor kontrast til Jonny som er sjenert og litt redd. Matilde kan alltid svare for seg og kommer med raske replikker når det handler om å redde sitt eget skinn. Matilde er et typisk-barn som har bodd i Ulvehiet hele livet sitt.
Ulvehiet er en leiegård med en forgård og en bakgård. Man merker godt forskjellen på de to gårdene, barna fra forgården leker ikke med barna fra bakgården. Forgården er mye finere enn bakgården
Moren til Jonny går på religiøse møter hver kveld. Det virker som om foreldrene enten drikker eller går til frelsesarmeen i Ulvehiet. Når moren er borte, enten på fabrikken eller på møter kan Jonny være ute og gjøre det han vil. Jonny forelsker seg i Gunnhilde som har fine klær og bor i et hvitt hus med stakittgjerde. Jeg tror måten Gunnhilde ser ned på Jonny gjør at han begynner å ønsker seg vekk fra Ulvehiet.
Hver dag Jonny går til skolen ser han opp på en hvit hjørnegård. Han begynner å jobbe uten at moren vet det og spare penger. Han selger viser og løper med mat til fabrikkene. Når det endelig blir en leilighet ledig i hjørnegården har Jonny råd til 3 måneders husleie. Men Moren til Jonny vil ikke flytte til hjørnegården for hun mener hun ikke passer inn. Det ender med at Jonny sin drøm blir knust og han skjønner at han aldri vil komme seg vekk fra Ulvehiet.
Tema/Dypere mening:
Man kan vel si at boka stortsett handler om barn i arbeiderklassen som vokste opp i de store leiegårdene. Han skildrer både alkoholmissbruk, arbeidsledighet, samhold og den sosiale nøden med humor. Oskar Braaten skriver på østkantdialekt når menneskene i Ulvehiet snakker, dette gjør personene levende og ekte. Tema i boka må være arbeiderne i Kristianias fabrikkmiljø sitt strev i livet. Men det kan også være hvordan man ønsker seg
Denne boken leste jeg i 10 års alderen, den fascinerte og fenget veldig dengangen, og er faktisk ikke mindre spennende idag, vi har våre Ulvehi rundtomkring enda, og den sosiale rangsstigen er det ikke alle som makter å klatre så høyt oppover i.
Boken har jeg lest mange ganger, og den fyller meg med ærefrykt for de mindre heldige i samfunnet, velskrevet, og betagende, særlig da Jonny og Matilde vokser seg eldre, og blir interesserte i hverandre, også en aldri så liten touch her av gryende og ungdommelig forelskelse.
Dette lille innlegget burde nok ikke vekke anstøt av sarte sjeler, men siden jeg arbeider meg litt ned i minner og begivenheter, kan det dukke opp saker på min vei fremdeles.
Drikkfeldigheten var stor dengang, kvinner satt igjen uten penger til å forsørge barna, slik det har vært for så altfor mange opp gjennom årenes løp.
Ta på en stor sko, og hjertet vil briste mye raskere
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar